'I do not think the measure of a civilization is how tall its buildings are, but rather how well its people relate to the environment and fellow men' - Sun Bear of the Chippawa tribe
In deze kanteltijd laten we als mensheid zien dat we in staat zijn om individueel en collectief grote innerlijke bewegingen te maken. De beweging van individualisme naar meer onderlinge verbondenheid, zonder jezelf daarin te verliezen is - niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld - in volle gang. Het wordt ‘het nieuwe wij’ genoemd, ‘het wereldwijd wij’, ‘we-conomy’, ‘we-society’, ‘we-ness’; er zijn allemaal mooie namen voor deze nieuwe verhouding tussen het individu en het collectief in de wereldwijde grassrootsmovements.
Het nieuwe wij is de verbindende kracht achter allerlei projecten. Ze breken met het huidige systeem en met onze huidige wijze van produceren, consumeren en organiseren. Het is de beweging in de onderstroom, die zich steeds verder lijkt te manifesteren en ‘boven gaat stromen’. Het is de missie die verbindt. Die missie is gericht op een idealistisch doel, maar wordt niet vanuit een ideologie aangestuurd. Veel nieuwe wij-verbanden richten zich op gezamenlijke projecten die tot doel hebben om samen zorg te dragen voor de directe leefomgeving en het welzijn van de aarde. Ze breken met het huidige economische concurrentiemodel en stellen ons doorgeslagen materialisme en ons ontspoorde consumptiegedrag aan de kaak.
Ecologie in plaats van economie staat in het nieuwe wij voorop. Aangespoord door globalisering, glokalisering en het world wide web worden mensen zich nog bewuster dat we een planeet delen en dat er grenzen zitten aan de groei, zoals in 1972 al aangegeven door de Club van Rome. De nieuwe media helpt de verschillen en afstanden te overbruggen. Ook alle crisis die nu wereldwijd spelen doet mensen de handen ineenslaan. Het gaat niet alleen meer over jezelf, steeds meer mensen voelen zich bewust verbonden met het grotere geheel. In plaats van te klagen laten mensen samen zien dat het anders kan. Het nieuwe wij organiseert zichzelf los van de bestaande instituties, zonder hiërarchische verbanden, maar zo plat mogelijk, in gelijkwaardigheid.
(Uit Leven in de Kanteltijd, 2018)
Comments